Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Ο σκύλος σας μπορεί να διαβάσει τις σκέψεις σας




Υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι ένα άλογο μπορεί να αισθανθεί ό, τι αισθάνεται ο αναβάτης του. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι όταν ιππεύετε, αυτό που αισθάνεστε μεταφέρετε στο άλογο μέσα από τα ηνία. Αν είστε νευρικοί το άλογο μπορεί και το αισθάνεται στο στόμα του. Εάν έχετε αυτοπεποίθηση, το άλογο μπορεί και το αισθάνεται από τα δάχτυλά σας και μέσα από τα ηνία στο ευαίσθητο στόμα του. Κάτι πολύ παρόμοιο συμβαίνει όταν έχετε ένα σκυλί σε ένα λουρί. Η διάθεση και τα συναισθήματά σας, είτε θετικά είτε αρνητικά, γνωστοποιούνται μέσω του λουριού στο σκύλο σας.


Εάν περάσετε το λουρί στο σκύλο σας και είστε πεπεισμένοι ότι δεν θα συνεργαστεί μαζί σας, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κάνει αυτό ακριβώς που περιμένετε. Δε θα συνεργαστεί. Αν, όμως, του περάσετε το λουρί και πιστεύετε ότι θα κάνει αυτό που του ζητάτε, είναι πολύ πιο πιθανό να σας εμπιστευτεί και να συνεργαστεί μαζί σας. Αυτό εξηγεί γιατί ο σκύλος σας, μπορεί σας αγνοεί, αλλά όταν ο εκπαιδευτής του έρχεται στο σπίτι και παίρνει το λουρί στα χέρια του, ο σκύλος σας κάνει αμέσως αυτό που του ζητά ο εκπαιδευτής. Ο εκπαιδευτής έχει αυτοπεποίθηση. Ξέρει ότι μπορεί να διαχειριστεί και να επικοινωνήσει με το σκύλο σας. Και ο σκύλος αισθάνεται αυτή την εμπιστοσύνη και ανταποκρίνεται. Ο εκπαιδευτής του σκύλου έχει κάτι περισσότερο από τη γνώση για να εκπαιδεύσει το σκύλο σας. Έχει την αυτοπεποίθηση.



Πολλοί χειριστές σκύλων πιστεύουν τόσο σε αυτή τη θεωρία που όταν αισθάνονται νευρικοί πριν από κάποια  επίδειξη, καταναλώνουν μια καραμέλα μέντας ή δυόσμου, πιστεύοντας πως η μυρωδιά θα τους βοηθήσει να κρύψουν τη νευρικότητα τους από το σκύλο.  Φοβούνται πως το δικό τους άγχος και η νευρικότητα θα μεταφερθούν μέσω του λουριού στο σκύλο τους κατά τη διάρκεια των επιδείξεων.

 Φυσικά, ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεραστεί αυτή η νευρικότητα ή ο φόβος που μπορεί να μεταφερθεί αμφίδρομα μέσω του λουριού είναι η εξάσκηση. Είτε πρόκειται για τις επιδείξεις, είτε πρόκειται για την βασική εκπαίδευση ενός σκύλου, η εξάσκηση είναι αυτή που θα βοηθήσει να ξεπεράσουμε τους φόβους και το άγχος μας. Όταν ξεπεράσετε το δικό σας φόβο, θα βοηθήσετε και το σκύλο σας να νιώσει πιο σίγουρος για τον εαυτό του. Κάποιοι φόβοι είναι φυσικοί και απόλυτα αναμενόμενοι, αλλά αν αφιερώσετε αρκετό χρόνο δουλεύοντας με το σκύλο σας, θα μπορέσετε να μάθετε να προβλέπετε πως θα συμπεριφερθεί και θα αποκτήσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στη διαχείριση καταστάσεων που προκύπτουν. Θα μάθετε να ελέγχετε τους φόβους σας και τις αρνητικές σας σκέψεις. Θα μάθετε να παραμείνετε θετικός όταν εργάζεστε με το σκυλί σας. Περιμένοντας ένα καλό αποτέλεσμα, βοηθάς το καλό αποτέλεσμα να έρθει.

Τον τρόπο που αισθάνεται ένας σκύλος μπορείς να τον αναγνωρίσεις κάποιες φορές μέσω του λουριού, αλλά ακόμα πιο συχνά, από τη γλώσσα του σώματος του. Μαθαίνεις να προβλέπεις συμπεριφορές και να τις αντιμετωπίζεις κατάλληλα όταν χρειάζεται.


Αν εκπαιδεύετε  ένα σκυλί για να περνάει τα εμπόδια σε μαθήματα ευκινησίας (agility) και ο σκύλος αρχίζει να εμφανίζει σημάδια ότι μπορεί να βγει εκτός γηπέδου, μαθαίνετε να το προβλέπεται να πράττετε ανάλογα. Αν ο σκύλος εκπαιδεύεται σε βασική υπακοή και δείχνει σημάδια ότι ετοιμάζεται να διακόψει την εντολή του «μείνε»,  μαθαίνεις να αναγνωρίζεις τα σημάδια και ξέρεις πως θα πρέπει να προχωρήσεις την εκπαίδευση. Παρατηρώντας τη γλώσσα του σώματος του σκύλου σας θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε πολλά πράγματα πριν αυτά συμβούν, ειδικά κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.

Όταν ένας σκύλος είναι νευρικός, είναι συνήθως εμφανές στον κηδεμόνα του. Όσο καλύτερα γνωρίζετε το σκυλί σας, τόσο πιο εύκολο θα είναι για σας να δείτε αν ο σκύλος σας είναι νευρικός ή αναστατωμένος για κάτι. Ομοίως, όσο καλύτερα σας ξέρει ο σκύλος σας, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για σας να κρύψετε τα συναισθήματά σας από αυτόν. Υπάρχει ένας δεσμός μεταξύ σας με ή χωρίς λουρί. Προσπαθήστε να κρατήσετε τα πράγματα θετικά και θα αισθανθείτε και οι δύο καλύτερα. Επενδύστε στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης, τόσο για στον εαυτό σας όσο και για τη σχέση σας με το σκύλο σας και η εκπαίδευση θα γίνει πολύ ευκολότερη. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου